loader
Bekleyiniz...
Elektronik Ticaret Uzmanı / 0532 241 91 09

E-Ticarette Başarısızlığın 7 Nedeni

       1. İşi Hafife Almak:

       Markalaşmış bir işletmenin e-ticaret sitesinin başarı ve kar oranlarını duyduğumuzda biz neden yapmıyoruz diyerek aklımızdan çok kez geçirdik. Bu iş için aslında girişimde de bulunduk, lakin paramızı harcarken işi hafife aldık.

       Bir e ticaret firmasının paket programına paramızı verdik, bilgisayardan biraz anlayan elemanımıza bu işi teslim ettik ve başarısız olduk. Bu hayalimizden vazgeçmemek adına bir örnek vererek motivasyonumuzu geri kazanalım. Eticaret firması olan Amazoun’un piyasa değeri 768.000.000.000 $ (768 milyar dolar) ve bu rakam her yıl artarak büyüyor. Türkiyede toplam elektronik ticaretin büyüklüğü ise 42.000.000.000 TL. (42 Milyar Türk Lirası) Bu oranda her geçen gün büyüyor ve bizim bu oranın içinde olmamız şart!

       2. Başarısız Programlar ve Yönetim:

       Girişimde bulunmaya karar verdiğimiz ilk an eticaret paketlerinin fiyatlarını araştırmaya başladık. Doğal olarak fiyatı en uygun programı tercih ettik. Tercih ettiğimiz program ile başarıya ulaşmış firmaları bize örnek gösterdiler. Elimizde bir eticaret sitesi yönetici paneli ve müşteri hizmetleri ile diyaloglar sonucunda profesyonel bir destek almaksızın bir şablon oluşturduk. Günün sonunda yorulduk ve satış olmayınca girişimimizden sıkıldık.

       Başarılı bir program ve yönetim nedir? Kolay yönetilebilir bir panel, seo için uygun bir ara yüz, kolay ürün incelemeleri, hızlı üyelik, hızlı ulaşılabilir ürün kategori sistemi, muhasebe programları ile entegrasyon, kargo entegrasyonları, ödeme sistemleri, müşteri profiline uygun bannerlar, kullanıcı sözleşmeleri, iade koşulları, sıkça sorulan sorular, hızlı bir sunucu, güvenlik, para birimi seçenekleri, dil seçenekleri gibi bir çok faktörün işletmenize en uygun şekilde seçilip doğru kişiler tarafından yönetilmesidir.

       3. Yetersiz Ürün Bilgisi:

       Perakende satış yapmak ve sıcak pazarlama ile ürünü internetten satmak birbirinden çok farklıdır. İnternet üzerinden alışveriş yapacak kişiye duygularımızı aktaramayacağımızı için profesyonel ve güvenilir olmalıyız. Öncelikle tasarımımız sitemize giren kişiye güven vermelidir. Ürün görsellerimiz profesyonel ve ürünü tam olarak yansıtmalıdır. Ürünün açıklaması, kullanım bilgisi, son kullanma tarihi, kurulum bilgisi gibi bilgileri tam ve eksiksiz olarak sunmalıyız.

       Maalesef dolandırıcılığın her yere ulaştığı günümüz dünyasında bu işi yine en iyi dolandırıcılar yapmaktadır. Mükemmel görsel ve ürün açıklamaları ile insanlara satış yapıp kötü mal gönderip para kazananlar varken biz neden elimizdeki iyi ve kaliteli malı müşterilerimize doğru şekilde sunup pazarlayamıyoruz? Teknolojiyi neden kullanamıyoruz?

       4. Yetersiz Ödeme Kanalları:

       Gelişen teknoloji ile ödeme kanallarıda aynı oranda gelişiyor. İnternetteki dükkanımızın ödeme kanallarını elimizden geldiği müddetçe geniş tutmalıyız. Kredi kartı , havale, kapıda ödemegibi işletmemizi zarara uğratmayacak tüm imkanlardan yararlanmamız gerekiyor.

       Artık insanlar onlarca kart bulundurmaktan, her birine ayrı kart aidatı vermekten , ayrı ayrı takip etmekten sıkıldı. Müşterilerimize bizim bankamızı kullandırmak yerine olabildiğince fazla banka kartına taksit yapma imkanı sunmamız gerekiyor. Firmamızın gücü doğrultusunda banka ile anlaşabiliriz, yetersiz kaldığımız bankalarda payu , iyzico, ipara gibi ödeme kanallarını da mantık çerçevesinde kullanabiliriz.

       5. Düzensiz Stok:

       İlk dört adımı atlattıktan sonra müşteriye sattığımız ürünü göndermek zorundayız. İnternet mağazamızda stok bilgimiz her zaman doğru olmalıdır. Olmayan bir ürünün parasını aldığımızda bunu müşteriye gönderemeyeceğimizi söylemek gerçekten çok zordur. İnternet dünyası çok acımasızdır, firmanızın ismini bir çok şikayet sitesinde, sosyal platformlarda olumsuz şekilde görebilirsiniz.

       Eticaret mağazanıza stok ayırabilirsiniz veya reel mağazanızda kullandığınız programlar ile entegre edip anlık olarak stoğunuzu internetteki mağazanız ile entegre götürebilirsiniz.

       6. Teslimat & İade:

       Teslimat internet satışında müşteriye işletmenizin duygularını aktarabileceğiniz tek yerdir. İnsanlar mallarına önem verirler ve satın aldıkları ürün artık onların olmuştur, bunun bilincinde olarak titiz olmalıyız. Ürünü kargoda en az zarar görecek şekilde ve şık olarak paketlemeliyiz. İçine küçük bir teşekkür kartı, ufak bir hediye koyup müşteriye kendisini özel olduğunu hissettirmeliyiz.

       Kargo entegrasyonunu kullanmalıyız. Müşterilerimiz kargolarının nerede olduklarını merak edeceklerdir. Web sitemizde teslimat sürelerini doğru olarak sunmalıyız.

       Sıcak satışta olduğu gibi sanal mağazamızda da iadeler olacaktır. İade durumuna hazırlıklı olmalıyız. İade şartlarını sitemizde kesinlikle açık şekilde belirtmeliyiz. Ödeme iadesini de en az zarara uğrayacak şekilde düşünmeliyiz.
 

       7. Reklamları Gereksiz Görmek:

       Bu güne kadar yapmış olduğunuz reklam ve tanıtım masraflarının hiçbirinin tam olarak size ne kadar kar sağladığını hesaplayamadınız. Muhakkak tüm işletmeler bunu yapmak zorundalar ve katkı sağladığı inkar edilmez bir gerçektir.

       Peki size internet mağazanıza yapacağınız tüm harcamaların nasıl bir geri dönüşü olacağınızı bileceksiniz desek… Yapacağınız reklamdan sonra hangi ürünün incelendiğini, hangi ürün kategorisinin ziyaret edildiğini, web sitenizde mausenin nerelerde gezdiğini ve tam olarak ne kadar kar ne kadar zarar ettiğinizi bileceksiniz.